Bryggemetoder

Kaffebrygning kan groft inddeles i følgende hovedteknikker

 

Filterkaffe

Filterkaffen er en af de mest udbredte metoder verden over og den de fleste kender. Der findes mange variationer over filterkaffen, men grundlæggende består den i at, du har kaffen i et filter og derefter tilsætter vand. I sin mest kendte form har vi den klassiske kaffemaskine.

Blandt kaffenørder er filterkaffe også elsket, men ofte bliver kaffemaskinen sat “af vejen” og man kaster sig i stedet over “pour-over” kaffe, f.eks. i form af Harios v60 der giver større kontrol over processen.

 

Full immersion brewing

Hvor vi ved filterkaffen langsomt lader vandet løbe igennem et kaffefilter, så adskiller denne brygningsmetode sig ved at man istedet for et filter har en beholder, hvori man i nogle minutter lader kaffen trække frit i vandet. Du kender denne metode fra stempelkande kaffe, hvor man efter endt trække tid, trykker på stemplet og sorterer kaffegrumset fra. 

Metoden bruger simpelthen tryk for at hjælpe med at udtrække mere kaffesmag og mindre bitterhed, hvilket resulterer i et smagfuldt og behageligt bryg.

 Espresso

Espressobrygning er en af de mest avancerede og elskede brygningsmetoder vi har – der er ingen andre brygningsmetoder der kan få det samme frem i kaffen som ved espressobryg.

Espresso indgår som basis i mange forskellige kaffedrikke. Bl-a mælkebasserede drikke.
Det der gør espresso så specielt er at kaffen bliver brygget under et meget højt tryk, hvilket trækker en række olier ud af kaffen, som man ikke får med ved andre brygningsmetoder.

Andre metoder

Der et hav andre metoder der for de flestes tilfælde er variationer af ovenstående, eller hybrider mellem flere.
I denne kategori finder vi f.eks. den populære Aeropress der låner lidt fra både Full Immersion og Espresso, ved først at give kaffen lov til at trække lidt for derefter under tryk at presse den igennem et filter.
Vi finder bl.a. her den lille fikse Clever Coffee Dripper der kombinere Full Immersion med filterkaffe, ved først at lade kaffen trække lidt for derefter at løbe igennem et filter. Det er også i den kategori vi finder metoder som V
acuum brygning.

Når det kommer til kaffe så er brygningsmetoderne og holdningen til hvad der defineres som en god kop kaffe mange. Derfor kan jeg kun opfordre dig til at tage på smagseventyr indtil du finder den metode der passer bedst til dig.Der findes mange forskellige måder, hvorpå man kan brygge en god kop kaffe. Bryggemetoderne knytter sig til gamle kendinge som Espresso, stempel og filterkaffe men også nye eksperimenter indenfor både smag og brygning bringer kaffen i spil på nye måder.