Kaffeleverandører

Brasilien

Brazil unwashed Sul de Minas, Selo Azul NY 2 Scr. 17/18 strictly soft, fine cup

Region: Sul de Minas (Minas Gerais state)
Organisation: Guaxupé kooperativ
højde: 800-1100 meters above sea level
Varianter: Catuaí og  Mundo Novo
Høst periode: April – August, bedst June
klasificering: NY 2 (0-4 defects), Screen 17/18, ss, fc
Forarbejdning: Natural
Kopprofil: Lidt citronsyre, sød, glat, hasselnødder og mandler, afbalanceret krop.

Brasiliens kaffeproduktion udgør omkring en tredjedel af hele verdens kaffeproduktionen, hvilket gør den til verdens største producent i de sidste 150 år.
Her dyrkes både Arabica og Robusta sidstnævnte kendt som Conillon, mens Arabica klart dominerer med en voksende andel på ca. 80%.
Beskrivelsen ”Sul de Minas” henviser til det kuperede område beliggende syd for staten Minas Gerais, hvor denne kaffe kommer fra.
Kaffe fra Brasilien er unikt beskrevet detaljeret: NY 2 står for “New York 2” og henviser til den højeste karakter i henhold til New York-børsens klacificeringsmetode.
Screening 17/18 definerer bønnestørrelsen, det er den største blandt de brasilianske kvaliteter.
Den mest almindelige behandlingsmetode i Brasilien, er uvasket eller naturlig.
Hele kaffekirsebær rengøres først og placeres derefter i solen for at tørre i tynde lag på tørrepladser eller tørres med tørremaskiner.
Kaffeplantager i Brasilien dækker enorme områder af landet, har brug for hundredervis af mennesker til at styre og producere de enorme mængder kaffe.

Etiopien

Ethiopia natural Yirgacheffe Gr. 1 Aramo

Region: Yirgacheffe, Aricha District
Organisation: 700 småbrugere, central forarbejdningsstation
Tørmølle: Aramo
Højde: 1.950m – 2.150 meter over havets overflade
Sort: Heirloom Ethiopia Cultivar
Høstperiode: november – februar
Klassificering: Grad 1 (0-3 Defecte), screen 14 op
Proces: Naturlig uvasket
Kopprofil: Let citronsyre, let frugtagtig, sort te, jasmin.

Denne kaffe kommer fra den centrale vaskestation Aramo fra Yirgacheffee Higlands, Aricha-distriktet, der producerer ca. 20% uvaskes og 80% vaskes kaffe.
De små landmænd fra det omkringliggende område, bringer deres kaffebønner til den centrale vaskestation og de respektive tørrefabrik, hvor de sorteres de og behandles.
Ved den naturlige proces, tørres kaffebønnerne umiddelbart efter plukningen i ca. 15-20 dage i solen på de såkaldte ”afrikanske tørresenge”.
I løbet af dagen skal kaffebønnerne vendes jævnligt for at sikre en ensartet tørreproces. Om natten er bønnerne omhyggeligt overdækket.
Tørreprocessen blødgør delvis frugtsukkerne fra bønnerne, hvilket fører til den typiske frugtagtige og søde smag.
Når kaffebønnerne har nået et fugtighedsindhold på ca. 13%. kan man ikke visuelt adskille de umodne og overmodne bønner. Derfor kræver det stor opmærksomhed allerede i høststadiet hvor kun de røde modne kaffebønner plukkes og omhyggeligt håndteres, så der opnås en fremragende kvalitet med fine rene aromaer.

Etiopien

Ethiopia washed Sidamo Gr. 2 “Ato Tona”

Region: Sidamo
Producent: Småbedrifter, centrale vaskestationer
Højde: 1.800 – 2.000 meter over havets overflade
Variation: Heirloom Ethiopia
Høstperiode: november – december
Klassificering: Grad 2 (4-12 mangler) fra Sidamo-Regionen
Behandling: Vasket
Kop profil: Medium lemon surhed, fuld krop, kompleks jasmin og intens bergamot noter

Etiopien betragtes som kaffens vugge og er berømt for det faktum, at det var i skoven i Kaffa-Regionen, hvor Coffea Arabica voksede vild og blev opdaget af en hyrde.
I dag er det primært småbedrifter hvor et stort antal kaffefarmere med et lille produktionsudbytte som samler deres kaffebønner og bringer dem til centrale vaskestationer.
På vaskestederne sorteres bønnerne omhyggeligt, inden de behandles. Kun de fuldt modne og røde bønner finder vej til pulperen for at sikre en homogen og konsistent kvalitet.
Bønneskalden og frugtkødet fjernes og derefter sættes bønnerne i gæringstanke i 24 – 36 timer afhængigt af vejrforholdene. Derefter vaskes kaffen og sorteres derefter i vaskekanaler.
Nu skal bønnernes høje fugtighedsindhold reduceres til ca. 12%. Dette sker under den afrikanske sol på såkaldte ‘afrikanske senge’ i løbet af 10-15 dage, hvor kaffen vendes  omhyggeligt flere gange om dagen.
Kaffe fra Sidamo-regionen har en meget speciel karakter og unik kopprofil, der retfærdiggør at den betragtes som nogle af de bedste kaffer i verden.

Guatemala

Guatemala SHB EP Las Amapolas

Region: Huehuetenango Organisation: Landbrugere til små landbrugere
Højde: 1.350 – 2000 meter over havets overflade
Variation: Caturra, Typica, Bourbon, Catuaí
Høstperiode: januar – april
Klassificering: SHB EP
Behandling: Vasket
Speciel funktion: Fra et af Guatemalas fjerneste områder
Kopprofil: Winy syreindhold, mørke bærnoter, glatte og chokoladetoner med behagelig sød profil.
Guatemala er et fascinerende land med rig oprindelig kultur.
De mest markante træk ved landskabet er de 37 vulkaner, hvoraf flere stadig er aktive. Disse vulkaner er ikke kun attraktive for rejsende at opdage, men udgør de forskellige karakterer, der findes i guatemalanske kaffe.
Beliggende i det nordvestlige hjørne grænsende op til Mexico, er Huehuetenango blevet et af de mest kendte kaffedyrknings områder i landet.
Navnet “Huehuetenango” stammer fra det historiske aztekiske sprog Nahuatl og oversættes til “forfædres sted”.
Højden i dette område når fra 300 til 3850 meter, hvilket skaber det ideelle mikroklimaforhold til kaffedyrkning.
Denne kaffe dyrkes dog kun på bjergskråningerne fra 1350 til 2000 meter, hvilket klassificerer denne kaffe til SHB (strong hard bean)
På grund af den høje højde vokser disse bønner langsommere end sædvanligt, men udvikler også en højere densitet, dvs. danner en meget hård kerne. Dette fremmes gennem intens soleksponering i løbet af dagen, mens kold og fugtig vind køler området om natten.
Sammen med højere tæthed kommer en kompleks overflod af citronsorter og frugtbare aromaer, der lader kaffe fra Huehuetenango rangere som en af de bedste gourmetkaffe i verden.

Indien

India washed Robusta Parchment AB

Region: Karnataka State & Kerala State
Producent: Små til mellemstore landmænd
Højde: 700 – 1.600 meter over havets overflade
Variation: C x R, selektion 274
Høstperiode: november – marts
Klassificering: Parchment AB
Behandling: Vasket
Specialfunktion: Det fineste valg fra Indiens Robusta-hotspots

Ifølge legenden  kom den hellige Baba Budani begyndelsen af det 17. århundrede,under hans pilgrimsrejse til Mekka, forbi havnen i Mokka i Yemen.
Der så han et kaffetræ og stjal syv kaffebønner som han smuglede med til Indien i hans turban.
Da han kom hjem, plantede han bønnerne i sin have nær stedsegrønne, blomstrende bjerge i delstaten Karnataka  og hermed blev grundlaget for kaffeproduktionen i Indien lagt.
I dag udgør Karnatakas kaffeproduktion cirka 70% af Indiens samlede produktion.Mod syd ligger nabolandet Kerala som også har en stigende kaffe produktion,
Kerala er også kendt for sin fremragende krydderi dyrkning. Peber og ingefær er to vigtigste krydderier, der skal dyrkes i den sydlige spids af Indien.
Systemet med at dyrke kryderier og kaffe sammen på kaffeplantager er grunden til, at indiske Robustas kan have krydret, nøddeagtig eller endda urte-noter.
Forestil dig disse toner i en stærk og smagfuld espresso.

Indien

India Robusta Parchment AB Organic

Oprindelse: Indien
Region: Idinjamala, Kerala Statsproducent: Manarcadu Social Service Society
Højde: I gennemsnit 1.200 meter over havets overflade
Variation: C x R
Høstperiode: december – marts
Klassificering: Parchment AB
Behandling: Vasket
Speciel funktion: økologisk certificeret
Kopprofil: Ren, krydret og urteagtig, nøddeagtig.

Indien måler i alt 3.214 km fra nord til syd. Ikke overraskende er dette land et af de rigeste med hensyn til kulturel og naturlig mangfoldighed.
Tag for eksempel staten Kerala i det sydlige Indien. En naturskøn kyst strækker sig langs de vestlige bredder og forsvinder ud i grønne deltas, der bevæger sig ind i landet.
En tre timers kørsel fra kystlinjen fører dig imidlertid til Anamudi Shola National Park. Parken ligger ved foden af den vestlige Ghats bjergkæde og forbløffer med frodige jungellignende skove.
Periyar-tigre, mægtige elefanter og indiske bisonbesætninger kalder dette sted deres hjem.
Midt i denne spændende biologiske mangfoldighed ligger landsbyen Idinjamala. Omkring 1.600 småbønder har dyrket grøntsager, aromater, krydderier og kaffe i generationer i dette fjerne område.
I dag dyrkes kaffe helt af kvinder, der er medlemmer af Manarcadu Social Service Society (MASS).
MASS er en slags kooperativ, der forener de 1.600 landmænd i området og fremmer den kommunale udvikling.
Der blev oprettet produktionsfaciliteter i landsbyen for ikke kun at gøre det muligt for landmændene at videreforarbejde deres bønner, men som også fungerer som et center for information og velfærd.
En del af dette er et uddannelsesprogram for de kommende generationer af kaffebønder.
I centrets fremavles frøplanter til træningsformål for at sikre kvalitetsdyrkning.

Indonesien

Indonesia Sumatra Mandheling Gr.1 Triple Pi cked

Region: Aceh-provinsen, Bener Meriah Regency
Producent: 490 småbønder Produktionsområde: 505 hektar
Højde: 1.250 – 1.450 moh
Variant: Typica Høstperiode:
Høst: højsæson Okt – Jan, Skuldersæson: Apr-Jun
Klassificering: Grad 1, Triple Picked-Proces: Halvasket
Specialfunktion: Mørkegrøn farve på de rå kaffebønner
Kopprofil: medium frisk og frugtagtig surhed, delikat krop med urte- og krydret noter

Kaffedyrkning i Indonesien har en 300 år gammel historie, som er blevet markant påvirket af den hollandske kolonisering.
Da Indonesien blev uafhængig, blev plantagerne enten kontrolleret af regeringen eller lukket.
I dag er Indonesien den fjerde største kaffeproducent i verden. Ca.. 92% af kaffeproduktionen er i hænderne på små producenter, der bruger traditionelle teknikker.
Kaffebønnerne har en unik mørk grønlig farve på grund af den specielle forarbejdning, den såkaldte halvvask metode: direkte efter høstning adskiller landmændene frugtkødet fra bønnerne og lader bønnerne gæres natten over.
En fermenteringproces løsner frugtmassen fra bønnen og den kan vaskes væk med hånden.
Derefter tørres de afvaskede bønner omhyggeligt i et par timer, indtil et fugtighedsindhold på 50% er nået.
Efter dette første trin i tørreprocessen transporteres de fugtige bønner til en tørremølle, og en yderligere tørringsproces på 1 til 2 dage finder sted.
De tørrede bønner køres gennem en maskine, der fjerner den klistrede pergamentagtige hud.
Kaffen tørres ydeligere til fugtighedsindholdet når 12% hvorefter de er klar til klassificering inden eksport.

Kenya

Kenya AA Plus Kijani Kiboko

Region: Nyeri
Produ
cent: Småbønder/kooperativer og få plantager
Højde: 1,600m – 2,000m over havet
Sort: SL 28 & SL 34, Ruiru 11
H
øst: Okt – Dec (Main crop), Jun – Aug (Fly Crop)
Klasifikation: AA Plus (Screen 17/18) Proces: Fully Washed
Kopprofil: Afbalanceret og kompleks, med behagelig solbær, meget sød, saftig tomat.

Det samlede areal der bruges til kaffedyrkning i Kenya anslås til 160.000 ha.
Plantager udgør kun omkring en tredjedel af området. Resten, ejes af småbønder, der er tilsluttet kooperativer.
Normalt sælges kaffen via auktioner, der finder sted ugentligt i høstsæsonen. Prisfastsættelsen mellem køber og sælger er defineret af kopkvaliteten og klassificeringen, som for det meste afhænger af bønnes størrelse.
I henhold til disse faktorer er den grønne kaffe generelt klassificeret i Kenya. Kaffebønner, der screenes over 17/18, kaldes ”AA” og er den største af deres art. Tilføjelsen “Top” eller “Plus” henviser til kopprofilen, der er særlig fin og kompleks. Kombinationen af rød vulkansk jord, store højder og ideelt klima har en afgørende indflydelse på udviklingen af den aroma, der kendetegner denne kaffe.
Grundet den geografiske placering på ækvator er der kun ringe forskel imellem de forskellige årstider i Kenya. Derfor finder høsten sted to gange om året, hvilket resulterer i en hovedafgrøde og en mindre afgrøde i skuldesæsonnen.
Dette fænomen er næsten unikt for Kenya og et par andre kaffeproducerende lande. Den velkendte region Nyeri ligger i hjertet af det centrale højland mellem den vestlige udkant af Mount Kenya og den østlige ende af Great Rift Valley.
Nyeri er berømt for at producere landets bedste kaffe.
Alle kaffebønner er vådbehandlet og tørret under den afrikanske sol på såkaldte “afrikanske senge”.
Når fermenterings- og vaskeprocesserne er afsluttet er fugtighedsindholdet ca. 12%.